Wilk do mięsa – jak wybrać najlepsze urządzenie?

Potrawy i produkty, w których wykorzystuje się mielone mięso – od kotletów i burgerów, przez mięsne sosy oraz farsze, aż po kiełbasy i pasztety – są uwielbiane przez klientów z całego świata. Z tego powodu nie może zabraknąć ich w ofercie lokali gastronomicznych, marketów, sklepów mięsnych czy rzeźniczych. Aby dostarczyć klientom najlepszy produkt niezbędne jest jednak odpowiednie wyposażenie techniczne – wydajny wilk do mielenia mięsa. Sprawdź, czym kierować się przy wyborze urządzenia i poznaj rozwiązania od zaufanego producenta maszyn gastronomicznych.

Czym są wilki do mielenia mięsa?

Wilk do mięsa to urządzenie, które powszechnie wykorzystuje się w branży gastronomicznej. Można spotkać je w zakładach przetwórstwa mięsnego, w produkcji wędlin, w restauracjach, formach cateringowych, hotelach i pensjonatach, a także w supermarketach czy delikatesach mięsnych.
Wilk używany jest do rozdrabniania i mielenia mięsa – zarówno świeżego, jak i mrożonego. Otrzymany w ten sposób surowiec jest gotowy do dalszej obróbki. Urządzenie jest wyjątkowo wydajne i pozwala na przetwarzanie dużych ilości mięsa lub w stosunkowo krótkim czasie.

Konstrukcja wilka do mięsa – w skrócie

Podstawowe elementy budowy wilka do mięsa obejmują:

  • lej załadowczy (z nadstawką lub bez),
  • gardziel z podajnikiem ślimakowym,
  • narzędzia tnące.

Aby rozpocząć pracę w leju załadowczym należy umieścić określoną ilość mięsa. Ślimak podający dostarcza surowiec do narzędzi tnących – mięso nakładane jest na oczka siatki i ścinane przez zestaw noży.
Wilki do mięsa mogą być wyposażone w wiele dodatkowych narzędzi i przystawek. Oczywiście, różnią się również parametrami technicznymi. Dzięki temu możliwe jest wybranie maszyny idealnie dopasowanej do rodzaju prowadzonej działalności i uzyskanie optymalnych efektów w procesie przetwarzania surowców gastronomicznych.

Rodzaje wilków do mięsa

Aby poznać rodzaje wilków do mięsa, przyjrzyjmy się ofercie Ekomex-Pilśniak – lidera na rynku produkcji maszyn dla przemysłu spożywczego.

Automatyczne wilki proste sprawdzają się w przetwórstwie produktów świeżych lub delikatnie podmrożonych, takich jak mięso, ryby, sery, dania gotowe oraz ciasta. Korzystają z nich małe oraz średnie zakłady z branży gastronomicznej – o umiarkowanych potrzebach w zakresie mielenia surowców. Panel urządzenia obsługiwany jest analogowo.
Automatyczne wilki kątowe to idealne rozwiązanie dla średnich oraz dużych przedsiębiorstw, w których istnieje potrzeba cięcia, rozdrabniania i mielenia mięsa, ryb lub innych surowców spożywczych w stanie świeżym lub mrożonym. Maszyny wyróżniają się kątowym ustawieniem ślimaka podającego oraz ślimaka roboczego. Dzięki przemyślanej konstrukcji i regulacji, a także odpowiedniej różnicy w prędkości działania ślimaków, surowiec płynnie się przemieszcza, a narzędzia tnące są odpowiednio sprężone.

Wilki kątowe od Ekomex-Pilśniak są sterowane automatycznie, przy pomocy sterownika PLC na panelu dotykowym. System zapewnia użytkownikowi:

  • intuicyjną obsługę urządzenia,
  • możliwość indywidualnego programowania wilka,
  • archiwizację oraz zapis parametrów,
  • kontrolę poziomu obciążenia silników.

Wilki do mielenia mięsa mogą być wyposażone w kruszarkę bloków. Automatyczny wilk kątowy z kruszarką bloków to hybrydowa maszyna, umożliwiająca rozdrabnianie zamrożonych bloków surowca w dwóch etapach.

Jak to działa? Bloki są wstępnie rozdrabniane przy pomocy wolnoobrotowej głowicy. Następnie ślimak podający transportuje surowiec do narzędzi tnących, gdzie nadawana jest mu końcowa forma. Czy to oznacza, że wilk sprawdza się jedynie w przetwórstwie mrożonych mięs? Absolutnie nie! Lej został podzielony na dwie części – do bloków mrożonych oraz świeżych surowców spożywczych. Dzięki temu urządzenie zachwyca swoją uniwersalnością i sprawdza się w wielu średnich, dużych oraz wielkoprzemysłowych zakładach.

Automatyczne wilki kątowe z głowicą separującą umożliwiają efektywne oddzielanie mięsa od niepożądanych frakcji, takich jak kości, chrząstki, ścięgna czy żyłki. W rozwiązaniu tym wykorzystywana jest głowica Singriset, zaprojektowana i opatentowana przez Ekomex-Pilśniak wraz z systemem ekstruzyjnego cięcia surowców, z automatyczną regulacją ciśnienia w procesie separacji.
Co ważne, system Singriset może być wykorzystywany jako alternatywa dla tradycyjnych zestawów tnących (noży oraz siatek) w rozdrabnianiu produktów świeżych i delikatnie zmrożonych. Dzięki temu możliwości jego zastosowania są wyjątkowo szerokie.

Pełna oferta wilków do mięsa – Wilki i separatory

Jesteś zainteresowany naszymi produktami?

Nasi partnerzy

Nasze
Wyróżnienia