Mieszałki dla branży spożywczej – co warto wiedzieć

Każdy przedsiębiorca, który zajmuje się produkcją żywności – mięsa i wędlin, przetworów rybnych, dań garmażeryjnych, cukierniczych czy pet food – docenia sprawdzone rozwiązania technologiczne. Dzięki niezawodnym urządzeniom gastronomicznym produkcja może przebiegać na najwyższych obrotach, napędzając Twój biznes i sprzyjając jego dynamicznemu rozwojowi. Jedną z maszyn, bez których nie sposób obejść się w branży przetwórstwa spożywczego, są mieszałki. Sprawdzamy, co warto o nich wiedzieć i jak wybrać optymalne urządzenie dla swojego biznesu.

O mieszałkach do surowców spożywczych – w skrócie

Mieszanie to jedna z najważniejszych faz produkcyjnych. To właśnie dzięki niemu z rozdrobionych surowców otrzymuje się jednolity produkt, o odpowiednich parametrach (uwzględniając m.in. konsystencję czy kleistość masy) i powtarzalnej jakości, którą można standaryzować.

Aby mieszanie przebiegało w optymalnych warunkach i zapewniało wydajność produkcji, musi odbywać się z użyciem odpowiednich maszyn – mieszałek. Aby lepiej poznać ich funkcje, przyjrzyjmy się ofercie renomowanego producenta urządzeń dla branży gastronomicznej – firmy Ekomex-Pilśniak.

Mieszałki przechyłowe Z – klasyczne i próżniowe

Mieszałki przechyłowe Z wyróżniają się potężną konstrukcją (w ofercie Ekomex-Pilśniak znajdują się modele z różną pojemnością obracanej dzieży, od 350 do 1500 litrów) i… równie dużą uniwersalnością.

Dzięki starannie zaprojektowanej dzieży obrotowej i dwóm zbieżnym mieszadłom w kształcie liter Z, mieszałka doskonale sprawdza się w pracy z plastycznymi i zmrożonymi produktami spożywczymi, np. farszami mięsnymi, serami, mieszankami proteinowymi, owocami, warzywami, ciastami i innymi produktami cukierniczymi.

Tym samym mieszałki przechyłowe Z od Ekomex-Pilśniak sprawdzają się w wielu rodzajach działalności – od cukiernictwa i garmażerki, aż po branżę mięsną.

Mieszałki przechyłowe Z dostępne są również w wersji próżniowej, we wszystkich pojemnościach dostępnych dla klasycznej wersji urządzenia. System odciągania powietrza został umieszczony w pokrywie dzieży.
Dzięki zastosowaniu próżni proces mieszania odbywa się szybciej, a jego efekt – w zakresie standaryzacji produktu, struktury, wybarwienia czy wydajności – jest zdecydowanie lepszy.

Mieszałki z chłodzeniem – atmosferyczne lub próżniowe

Dwuwałowe mieszałki łopatkowe umożliwiają mieszanie i standaryzację żywności z jednoczesnym szybkim schładzaniem. Obniżanie temperatury odbywa się poprzez równomierne dozowanie ciekłego gazu (N2 lub CO2) na obracający się produkt.
Chłodzenie ułatwia proces formowania produktów, poprawia jego jakość i zwiększa bezpieczeństwo mikrobiologiczne mięsa i farszów mięsnych, sosów czy dań warzywnych.

Mieszałki z chłodzeniem od Ekomex-Pilśniak są zaprojektowane z uwzględnieniem wymagań firm gazowych – w taki sposób, by można było zainstalować w nich systemy wtrysku. Urządzenia, podobnie jak inne mieszałki od Ekomex-Pilśniak, wyposażone są w najwyższej jakości sterowniki PLC.

Mieszałki z gotowaniem – od 600 do 4600 litrów

W ofercie Ekomex-Pilśniak znajdują się również mieszałki dwuwałowe łopatkowe z serii MLG – mieszałki z gotowaniem. Urządzenia te przeznaczone są do mieszania i standaryzacji produktów spożywczych z jednoczesną obróbką termiczną. Podgrzewanie odbywa się dzięki podwójnemu płaszczowi grzewczemu (producent oferuje dwa rodzaje płaszcza – parowy oraz olejowy) wykorzystującemu technologię PILLOW PLATES. Opcjonalnie można korzystać również z bezpośredniego wtrysku pary.
Mieszałka z gotowaniem umożliwia gotowanie i podsmażanie rozmaitych produktów spożywczych: mięs, ryb, warzyw, owoców, produktów garmażeryjnych, convenience food (hamburgery, nuggetsy, klopsiki), żywności dla niemowląt oraz pet food.

Mieszałki łopatkowe – jednoklapowe i dwuklapowe

Dwuwałowe mieszałki łopatkowe, podobnie jak inne produkty Ekomex-Pilśniak, znajdują zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu spożywczego, jednak szczególnie sprawdzają się w produkcji wędlin i produktów mięsnych wysokowydajnych oraz tradycyjnej jakości. Wykorzystuje się je go przygotowywania farszu parówkowego, szynkowego, konserw.
Mieszałki łopatkowe dostępne są w wariancie jednoklapowym (od 250 do 750 litrów) i dwuklapowym (od 600 do 6300 litrów) oraz w wersji atmosferycznej i próżniowej.

Jesteś zainteresowany naszymi produktami?

Nasi partnerzy

Nasze
Wyróżnienia