Nasza oferta
Masownice próżniowe XL od 2000 do 6000 litrów (opcjonalnie z chłodzeniem)
Typy: MV2000 / MV3000 / MV4000 / MV6000
Wersja z chłodzeniem: MV2000C / MV3000C / MV4000C / MV6000C
Masownice próżniowe XL to urządzenia dedykowane przede wszystkim branży mięsnej, drobiarskiej. Stosuje się je do obróbki plastycznej różnej wielkości elementów mięsnych w próżni – od dużych i drobnych elementów mięsa czerwonego, po delikatną obróbkę elementów drobiowych typu skrzydełka, udka, filet. Poza procesem masowania, istnieje możliwość przeprowadzenia kontrolowanych procesów peklowania, marynowania surowców z kością lub bez.
Masownice próżniowe XL – funkcje
Specjalna wewnętrzna konstrukcja bębna, próżnia oraz automatyczne sterowanie umożliwiają przeprowadzenie przyspieszonego i precyzyjnego procesu technologicznego masowania, uplastyczniania, uelastyczniania, zasalania i marynowania różnych gatunków porozbiorowych elementów mięsnych.
Dzięki maszynie możemy zagwarantować sobie także skuteczną standaryzację, optymalizację wagi, wiązanie białek, poprawę mikrobiologii, wybarwienia, wyglądu i jakości surowca.
Cechy masownic próżniowych
Opierając się na wieloletnim doświadczeniu opracowaliśmy bęben masownicy o odpowiedniej, szlifowanej konstrukcji. W trakcie obrotu, mięso obraca się z jednoczesnym przesuwem na ustawionych diagonalnie pod odpowiednim kątem, zaokrąglonych płetwach.
Oprócz cech funkcjonalnych, warto wspomnieć także o wysokim stopniu higieny, zapewnionym dzięki opcji szybkiego dopowietrzenia przez zawór pneumatyczny w pokrywie maszyny.
Masownice Ekomex-Pilśniak wyróżniają się wytrzymałością i wydajnością bez nadmiernych kosztów serwisowych i eksploatacyjnych. Zostały one zaprojektowane z założeniami dla urządzeń wysokoprzemysłowych. Dotyczą one każdej, oferowanej pojemności.
Masownice próżniowe XL w wersji z chłodzeniem
W ramach każdej pojemności, oferujemy masownice w wersji z chłodzeniem (z oznaczeniem C). Izolowany płaszcz chłodzący na zewnętrznym obwodzie bębna daje możliwość utrzymania optymalnej temperatury mięsa w trakcie procesu masowania.
Branże
-
Mięso, drób
-
Ryby
-
Dania gotowe
-
Pet food
Dane techniczne
Cechy masownic:
- Stabilna, masywna, gładko – polerowana konstrukcja ze stali nierdzewnej EN 1.4301.
- Higieniczne i ergonomiczne wykonanie, zapewnia łatwą obsługę, czyszczenie i konserwację.
- Wysoka jakość podzespołów
Wyposażenie dodatkowe:
- Załadunek hydrauliczny lub masztowy do wózków lub pojemników typu palbox
- Płaszcz chłodzący
- Jednostka chłodnicza – Chiller, umieszczony w obudowie nierdzewnej
- Automatyczne dozowanie wody, solanki
- Hydrauliczny system regulacji kąta bębna
- Tensometry wagowe
- Lej na konstrukcji jezdnej ułatwiający załadunek
- Załadunek taśmowy
-
TYPYMV2000 / MV3000 / MV4000 / MV6000
-
Pojemność bębna2000 / 3000 / 4000 / 6000 litrów
-
Maksymalny załadunek50 %
-
Płynna regulacja obrotów bębna1 ÷ 8 / 1 ÷8 / 1 ÷ 9 / 1 ÷ 10 rpm (falownik)
-
Obsługa pokrywyRęczna na opcjonalnym wysięgniku
-
Wydajność pompy próżniowej60 / 60 / 100 / 100 m³/h
-
Napęd bębna przez motoreduktorMoc 4 / 4 / 5,5 / 11 kW
-
Wysokość podjazdowa wyładunkuDo wózka 200 l, bigbox, bufora, zasypu transportera
-
Sterowanie PLCpanel dotykowy
-
WERSJE Z CHŁODZENIEMMV2000C / MV3000C / MV4000C / MV6000C
-
Moc pompy cyrkulacyjnej0,37 kW
-
Wydajność chłodzenia8,9 kW
-
MV-2000 (C)A: 3220 B: 1750 C: 1890 D: 415 E: 1210
-
MV-3000 (C)A: 3500 B: 2230 C: 2200 D: 415 E: 1240
-
MV-4000 (C)A: 4140 B: 2230 C: 2200 D: 415 E: 1250
-
MV-6000 (C)A: 4600 B: 2240 C: 2470 D: 415 E: 1400