Nasza oferta

Masownice

Masownice próżniowe XL od 2000 do 6000 litrów (opcjonalnie z chłodzeniem)

Typy:  MV2000 / MV3000 / MV4000 / MV6000
Wersja z chłodzeniem: MV2000C / MV3000C / MV4000C / MV6000C

Masownice próżniowe XL to urządzenia dedykowane przede wszystkim branży mięsnej, drobiarskiej. Stosuje się je do obróbki plastycznej różnej wielkości elementów mięsnych w próżni – od dużych i drobnych elementów mięsa czerwonego, po delikatną obróbkę elementów drobiowych typu skrzydełka, udka, filet. Poza procesem masowania, istnieje możliwość przeprowadzenia kontrolowanych procesów peklowania, marynowania surowców z kością lub bez.

Masownice próżniowe XL – funkcje

Specjalna wewnętrzna konstrukcja bębna, próżnia oraz automatyczne sterowanie umożliwiają przeprowadzenie przyspieszonego i precyzyjnego procesu technologicznego masowania, uplastyczniania, uelastyczniania, zasalania i marynowania różnych gatunków porozbiorowych elementów mięsnych.

Dzięki maszynie możemy zagwarantować sobie także skuteczną standaryzację, optymalizację wagi, wiązanie białek, poprawę mikrobiologii, wybarwienia, wyglądu i jakości surowca.

Cechy masownic próżniowych

Opierając się na wieloletnim doświadczeniu opracowaliśmy bęben masownicy o odpowiedniej, szlifowanej konstrukcji. W trakcie obrotu, mięso obraca się z jednoczesnym przesuwem na ustawionych diagonalnie pod odpowiednim kątem, zaokrąglonych płetwach.

Oprócz cech funkcjonalnych, warto wspomnieć także o wysokim stopniu higieny, zapewnionym dzięki opcji szybkiego dopowietrzenia przez zawór pneumatyczny w pokrywie maszyny.

Masownice Ekomex-Pilśniak wyróżniają się wytrzymałością i wydajnością bez nadmiernych kosztów serwisowych i eksploatacyjnych. Zostały one zaprojektowane z założeniami dla urządzeń wysokoprzemysłowych. Dotyczą one każdej, oferowanej pojemności.

Masownice próżniowe XL w wersji z chłodzeniem

W ramach każdej pojemności, oferujemy masownice w wersji z chłodzeniem (z oznaczeniem C). Izolowany płaszcz chłodzący na zewnętrznym obwodzie bębna daje możliwość utrzymania optymalnej temperatury mięsa w trakcie procesu masowania.

Branże

  • Mięso, drób
  • Ryby
  • Dania gotowe
  • Pet food

Dane techniczne

Cechy masownic:

  • Stabilna, masywna, gładko – polerowana konstrukcja ze stali nierdzewnej EN 1.4301.
  • Higieniczne i ergonomiczne wykonanie, zapewnia łatwą obsługę, czyszczenie i konserwację.
  • Wysoka jakość podzespołów

Wyposażenie dodatkowe:

  • Załadunek hydrauliczny lub masztowy do wózków lub pojemników typu palbox
  • Płaszcz chłodzący
  • Jednostka chłodnicza – Chiller, umieszczony w obudowie nierdzewnej
  • Automatyczne dozowanie wody, solanki
  • Hydrauliczny system regulacji kąta bębna
  • Tensometry wagowe
  • Lej na konstrukcji jezdnej ułatwiający załadunek
  • Załadunek taśmowy
  • TYPY
    MV2000 / MV3000 / MV4000 / MV6000
  • Pojemność bębna
    2000 / 3000 / 4000 / 6000 litrów
  • Maksymalny załadunek
    50 %
  • Płynna regulacja obrotów bębna
    1 ÷ 8 / 1 ÷8 / 1 ÷ 9 / 1 ÷ 10 rpm (falownik)
  • Obsługa pokrywy
    Ręczna na opcjonalnym wysięgniku
  • Wydajność pompy próżniowej
    60 / 60 / 100 / 100 m³/h
  • Napęd bębna przez motoreduktor
    Moc 4 / 4 / 5,5 / 11 kW
  • Wysokość podjazdowa wyładunku
    Do wózka 200 l, bigbox, bufora, zasypu transportera
  • Sterowanie PLC
    panel dotykowy
  • WERSJE Z CHŁODZENIEM
    MV2000C / MV3000C / MV4000C / MV6000C
  • Moc pompy cyrkulacyjnej
    0,37 kW
  • Wydajność chłodzenia
    8,9 kW
  • MV-2000 (C)
    A: 3220 B: 1750 C: 1890 D: 415 E: 1210
  • MV-3000 (C)
    A: 3500 B: 2230 C: 2200 D: 415 E: 1240
  • MV-4000 (C)
    A: 4140 B: 2230 C: 2200 D: 415 E: 1250
  • MV-6000 (C)
    A: 4600 B: 2240 C: 2470 D: 415 E: 1400
masownice prozniowe xl

Jesteś zainteresowany naszymi produktami?

Nasi partnerzy

Nasze
Wyróżnienia