Ekomex na Polagra Tech 2017
08.08.2017 - 13:22

Już po raz kolejny będziemy uczestnikami targów POLAGRA TECH – jednego z najważniejszych wydarzeń w branży technologii spożywczych. To świetna okazja do zaprezentowania duetu EKOMEX & REX-POL, który tworzy synergię dwóch mocnych marek. Szybka reakcja na potrzeby klienta, nowa jakość usług i transfer wiedzy to wspólnie wyznawane wartości, które przekonały nas do tego, żeby połączyć siły „wPunkt”. Podczas targów zaprezentujemy technologię wybieraną przez największe zakłady produkcyjne w Polsce. Singriset to precyzyjna głowica tulejowa przeznaczona do łatwego zamontowania na wilkach masarskich służąca separowaniu i rozdrabnianiu mięsa.
Dowiedz się, w jaki sposób korzystając z tej samej maszyny, utrzymując te same koszty wielokrotnie zwiększyć wydajność.
Odwiedź nasze stoisko. Porozmawiajmy o tym, jak trafić w punkt!

Dziękujemy, że byliście Państwo z nami na POLAGRA TECH 2016!
18.10.2016 - 09:43

Za nami kolejna już odsłona międzynarodowych targów POLAGRA TECH, gdzie mogliśmy zaprezentować nasze innowacyjne maszyny dla branży piekarniczej!
 

Miesiące niełatwych przygotowań, setki przekreślanych i tworzonych od nowa projektów, dziesiątki ludzi, pracujących na wspólny efekt, jakim jest prezentacja najbardziej innowacyjnych w całej Europie maszyn, podczas największych na świecie Targów Technologii Spożywczych POLARGA TECH 2016.
 

Dziękujemy, że byliście Państwo z nami!
 

Ekomex jako jeden z wystawców Salonu Technologii Piekarskich i Cukierniczych miał wyjątkową możliwość zaprezentowania pierwszych w Europie maszyn tak doskonale odpowiadających na potrzeby branży. Wprowadzone innowacje otwierają przed nami wyjątkową szansę stworzenia potęgi w kolejnym segmencie FMCG, jednocześnie wyznaczając nowy kierunek rozwoju dla całej branży spożywczej.
 

Nasze pionierskie maszyny zaprezentowaliśmy gościom z całego świata, nawiązując wiele obiecujących kontaktów handlowych. Prezentację naszych produktów wsparły profesjonalnie przeprowadzone przez organizatorów szkolenia, konferencje i debaty tematyczne.
 

Dziękujemy za wsparcie i zaufanie, jakim obdarzacie nas Państwo każdego dnia. To dla Was pracujemy i chcemy pracować jeszcze lepiej.

Ekomex na Polagra Tech 2016
20.09.2016 - 14:42

Przed nami kolejna odsłona międzynarodowych targów POLAGRA TECH – wydarzenia biznesowego cieszącego się najdłuższą tradycją targową w Europie Środkowo-Wschodniej.
 

Tematem wiodącym tegorocznych targów będzie Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych, podczas którego zaprezentowane zostaną najnowsze trendy rynkowe, osiągnięcia technologiczne oraz nowości w branży, czyli jednym słowem najszersza i najbardziej kompleksowa oferta firm spożywczych w jednym miejscu o jednym czasie. Na uczestników targów POLAGRA TECH czekać będzie również wiele ciekawych szkoleń, konferencji oraz debat tematycznych przygotowanych przez organizatora.

 

Wchodząc w nowy segment rynku, firma Ekomex została jednym z wystawców tego światowego wydarzenia. Wprowadzenie do sprzedaży nowych, innowacyjnych maszyn dla branży piekarniczej rozszerza naszą ofertę na nowe rynki oraz daje firmie nowe możliwości rozwoju – stworzenia potęgi w kolejnym obszarze branży spożywczej.

 

Targi to doskonała okazja do zapoznania się z nową ofertą firmy, wysłuchania ciekawych szkoleń, jak również do rozmowy z naszymi specjalistami.

 

W tym roku targi odbywają się w dniach 25-29.09.2016 r. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

 

Odwiedź naszą firmę na targach POLAGRA TECH 2016.

Znajdziesz nas w Pawilonie 5, sektor D, stoisko 54.

 

Do zobaczenia!

 

Ekomex - potęga renowacji
17.06.2016 - 14:24

Ekomex to nie tylko produkcja najlepszych maszyn. To również pomoc naszym partnerom w renowacji

ich dotychczasowych urządzeń.
 

Jedną z ostatnich realizacji firmy Ekomex jest kompleksowy remont używanego kutra misowego w wersji

próżniowej firmy Laska. Maszyna została zmodernizowana z zachowaniem pierwotnej funkcjonalności z

dodatkową adaptacją do indywidualnych potrzeb klienta.
 

Zakres remontu i przebudowy polegał na doprowadzeniu maszyny do stanu nowości, wraz z

dostosowaniem jej do aktualnie obowiązujących norm bezpieczeństwa i higieny pracy. Wymianie

uległy wybrane elementy szafy sterownicze, a także stary sterownik, który zastąpiony został nowoczesną

jednostką PLC. Całościowy remont mechaniczny objął wymianę silnika, falownika, noży, wału nożowego,

łożysk i uszczelnień, a także całościową regenerację układu hydrauliki. Na potrzeby klienta opracowane

zostały również nowe algorytmy sterowania, które uzupełniły nowy program maszyny, obsługiwany

nowoczesnym panelem dotykowym.
 

Remont w całości przeprowadzony został z wykorzystaniem sprawdzonych podzespołów renomowanych,

międzynarodowych firm, w tym: Schneider Electric, Omron, Mitsubishi, Turck, Festo i Wieland. Maszyna

została dostarczona do klienta z pełnym wsparciem technicznym, przeszkoleniem, serwisem

gwarancyjnym i pogwarancyjnym, aktualną instrukcją obsługi, listą części zamiennych, wszystkimi

schematami oraz pełną deklaracją zgodności.
 

Zapraszamy do zapoznania się z galerią zdjęć z renowacji: http://ekomex.eu/overhauls/

Potęga możliwości: mieszalnik farszu MLS 500 V
17.06.2016 - 14:22

Potęga możliwości: mieszalnik farszu MLS 500 V

Idealne rozwiązanie dla produkcji farszów typu Kebab/Doener [czytaj więcej]

MLS 500 V to najmłodszy członek rodziny Ekomex, przeznaczony do pracy w małych i średnich zakładach,

działających w branży drobiarskiej, garmażeryjnej, mleczarskiej, rybnej, mięsnej i piekarniczej. Maszyna o

pojemność 600 litrów, przy mocy napędu 2x 4 kW oraz wydajności pompy próżniowej wynoszącej 20

m3/h.

Jej dodatkowe przewagi to również:

Konstrukcja

MLS 500 V to maszyna idealna do mieszania farszu typu Donner/ kebab. Wysoką wydajność zapewniają

dwa solidne, spiralne mieszadła będące elementem prostej i stabilnej stalowej konstrukcji. Maszyna

spełnia najwyższe wymogi sanitarne dzięki zastosowaniu wysokiej jakości kwasoodpornej stali

nierdzewnej.

Sterowanie

Zaawansowane i funkcjonalne sterowanie PLC-Ekomex umożliwia łatwe logowanie operatorów, pełną

kontrolę procesów mieszania, zapis receptur, a także poszczególnych kroków załadunku i wyładunku

farszu. Dodatkową, istotną zaletą sterowania jest dzienne raportowanie produkcji wyrobów, ułatwiające

analizę oraz właściwe zarządzanie procesem.

Higiena

Maszyna wyposażona jest w system uszczelnień, gwarantujący łatwe czyszczenie i wymianę. Dodatkową

zaletą maszyny jest jej konstrukcja, dzięki której utrzymanie maszyny w czystości jest łatwe, a także

wpływa na długoletnią żywotność urządzenia.

Rozładunek

Pneumatyczna klapa wyrzutu umieszczona w dolnej części dzieży pozwala na wyładunek surowca do

wózka 200 l.

Ekomex - trafia „w Punkt” na IFFA 2016
17.06.2016 - 14:21

Sześć intensywnych dni, pełnych spotkań, prezentacji i rozmów handlowych. Dziękujemy, że byli

Państwo z nami!

To dla nas bardzo ważne, że wspólnie z nami wzięli Państwo udział w wyjątkowym wydarzeniu -

prezentacji całemu światu najlepszych maszyn, marki Ekomex. Podczas targów IFFA 2016 odbyliśmy

kilkadziesiąt inspirujących spotkań z partnerami handlowymi z całego świata. Zaprezentowaliśmy

wyjątkowe maszyny gościom z takich krajów jak: Polska, Niemcy, Holandia, Hiszpania czy Rosja.

Wyróżniliśmy się doskonałą koncepcją „w Punkt”, która doskonale komunikowała o przewagach naszej

firmy.

Targi były też okazją do zaprezentowania światu prawdziwej przewagi marki Ekomex - potęgi możliwości,

zakodowanej w każdej maszynie, jaka prezentowana była na naszym stoisku.

Dziękujemy za wsparcie i zaufanie, jakim obdarzacie nas Państwo każdego dnia. To dla Was pracujemy i

chcemy pracować jeszcze lepiej.

Trafiamy "WPunkt" na targach IFFA 2016
20.04.2016 - 09:14

Niemal 60 tysięcy gości z ponad 140 krajów. Jesteśmy gotowi na ich przyjęcie. 

Najnowsza odsłona naszej globalnej strategii to prezentacja dedykowanej komunikacji o nazwie „w punkt”, przygotowanej na największe, polskie i światowe imprezy targowe.

Czym dla nas jest koncepcja „w punkt”? Wyobraź sobie maszynę, która spełnia wszystkie Twoje wymagania. Wiesz dokładnie, co potrafi i jakie daje Ci możliwości, ponieważ sam ją tworzyłeś. Na etapie projektowym ustalasz jej zakres działania, dokładnie określasz wszystkie funkcje i elementy dodatkowe. Maszyny mają pracować i mają to robić dla Ciebie.

Nasza potęga możliwości to Twój ruch, trafiony w punkt.  Nasza potęga możliwości to Twoja trafiona w punkt decyzja.

Odwiedź naszą firmę na targach IFFA 2016 we Frankfurcie nad Menem. Hala 9.0, stoisko B54.

 

Singriset - przełomowe rozwiązanie do separowania
20.04.2016 - 09:06

Innowacyjny, mechaniczny system do odścięgniania i oddzielania mięsa od miękkich kości, chrząstek, żyłek i ścięgien 

To nasz najbardziej innowacyjny, mechaniczny system do odścięgniania i oddzielania mięsa od miękkich kości, chrząstek, żyłek i ścięgien. To precyzyjna głowica tulejowa przeznaczona do łatwego zamontowania na wilkach masarskich.

To maksymalne rozwinięcie funkcji maszyn:

  •  rozdrabnianie z odścięgnianiem dla mięs drobnych, mocno ścięgnistych klasy III i IV pozyskanych z wykrawania,
  •  rozdrabnianie wszystkich mięs na bardzo dobrą strukturę od 3 do 8 mm (z efektem zmiękczania twardego tłuszczu międzymięśniowego w przypadku mięs klasy III i IV).

SINGRISET umożliwia dodatkowo:

  • separację kości drobiowych,
  • separację odpadów rybich,
  • separację miękkich kości wieprzowych,
  • oczkowe odmięśnianie chrząstek i kości miękkich wieprzowych, wołowych oraz drobiowych na tulei otworowej 3 ÷ 5 mm,
  • produkcję surowca drobiowego typu MOM na sicie szczelinowym 0,5 ÷ 1,2 mm,
  • rozdrabnianie z oczyszczaniem mięsa gotowanego - kulinarnego.

Zobacz jak to działa!

https://www.youtube.com/watch?v=GRcYiKFSraE

Jesteśmy globalni
20.04.2016 - 09:03

Niemcy, Ukraina, USA, Brazylia, Rosja, Austria, Japonia. To tylko kilka krajów, w których pracują nasze maszyny. 

Jako firma globalna o doskonałej, jasno określonej strategii potrafimy konkurować z największymi światowymi markami w całej branży maszyn do przetwórstwa żywności. Działamy globalnie, dzięki czemu doskonale rozumiemy potrzeby klientów z każdego rejonu świata - od krajów Bliskiego i Dalekiego wschodu, aż po Amerykę i Kanadę. To w Ekomex-Pilśniak nasi klienci realizują swoje wysokie i wyszukane wymagania - te, których nie zapewniają im ich krajowe firmy. 

Innowacyjny system SINGRISET
26.06.2015 - 14:22

Innowacyjny, mechaniczny system SINGRISET do odścięgniania i oddzielania mięsa od miękkich kości, chrząstek, żyłek i ścięgien

 

Typy głowic:

GO 130

GO 160

 

Od dziś  maszyna typu wilk masarski może stać się bardzo skutecznym urządzeniem odścięgniającym i separującym, w celu polepszenia jakości, wydajności i rentowności produkcji mięsnej.

 

Po przez wieloletnie doświadczenia firma EKOMEX PILŚNIAK opracowała i opatentowała specjalną, precyzyjną głowicę tulejową o zastrzeżonej nazwie system SINGRISET, przeznaczoną do łatwego zamontowania na wilkach masarskich naszej firmy, które zyskują dodatkowe funkcję:

 

  • rozdrabnianie z odścięgnianiem dla mięs drobnych, mocno ścięgnistych klasy III i IV pozyskanych z wykrawania,

 

  • rozdrabnianie wszystkich mięs na bardzo dobrą strukturę od 3 do 8 mm z efektem zmiękczania twardego tłuszczu międzymięśniowego w przypadku mięs klasy III i IV

 

W przypadku rozdrabniania mięs świeżych oraz lekko zmrożonych, system SINGRISET zastępuje tradycyjne zestawy tnące, składające się z noży i siatek.

Po przez większą powierzchnie otworów tulei w stosunku do siatki, uzyskujemy na tej samej maszynie przy tych samych kosztach energii, wielokrotnie większą wydajność mielenia  mniejszy wzrost temperatury, lepsze wiazanie białek, bez tradycyjnych siatek i noży, eliminując tym samym koszty ostrzenia i wymiany narzędzi, jak również ścierania się metalu, który mimo wszystko pozostaje w mięsie.

 

System SINGRISET umożliwia dodatkowo:

 

  • separację kości drobiowych
  • separację odpadów rybich
  • separację miękkich kości wieprzowych
  • oczkowe odmięśnianie chrząstek i kości miękkich wieprzowych, wołowych oraz drobiowych na tulei otworowej 3 ÷ 5 mm
  • produkcję surowca drobiowego typu MOM na sicie szczelinowym 0,5 ÷ 1,2 mm
  • rozdrabnianie z oczyszczaniem mięsa gotowanego - kulinarnego
PL
  • GB
Back